my name is lulu :)

lu'lu' : mutiara
im a student
at usim,pandan indah.
this blog just for hobby :)
and im like reading, sharing2.
sharing is caring..isnt it ?
welcome !!.
keep smilling ^^,
proud to be yourself..
and be yourself, people love you in your way..
btw, independent person is really attractive :)

me myself

me myself
peace :)

Saturday, 25 May 2013

pengorbanan ayah tidak ternilai....kasih sayang ibu tidak berbahagi :)

assalamualaikum..

Sekadar berkongsi cerita..
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pagi tadi:
Pergi ke bank, bayar hutang kat cash deposit atm. Di belakang, ada seorg pakcik berdiri.

Nak, boleh tolong saya?
Ya, boleh pakcik.
Tolong saya masukkan duit sbb selalunya ada pegawai yg tolong.
Hari ini cuti public cik..

Duit utk anak pakcik ya?
Ya.dia belajar di selangor - uia.

Duit dmasukkan utk anak pertama.
Berjaya.
Jumlah yg sama tapi kali ini ada rm10 5keping, rm50, rm100. Semua duit masuk dlm mesin tapi yg rm100 keluar semula. 2kali.

Pakcik ada duit lain?

Tak ada nak.

Sempat mata ini menjeling ke dlm porch pakcik itu(maafkan saya). Tinggal rm7 sahaja.

Hati mula tersentuh.

Cuba lagi masukkan.
Moga dpermudahkan.
Alhamdulillah berjaya.
Jelas rasa lega tlihat di riak wajahnya.

Berlalu tapi perlahan..

Ingin kutahu dia naik apa..

Motor.
Dlm hujan renyai.
Terlihat wajah kepayahan.
Mengalir air mata.
Semoga pengorbanan seorang ayah itu dberi ganjaran syurga.
Belajarlah sungguh2 wahai anak2 kpd pakcik itu.

RM400 utk 2org anak.
Sikit utk dirinya memadai..

Moga ALLAH memberkati pakcik itu.
Moga ALLAH luaskan rezeki semua ayah di luar sana.
Moga ALLAH kurniakan kesihatan yg baik utk ABAH yg selalu saya sanjungi..

Kepada semua pelajar:
Belajarlah sungguh-sungguh utk membalas jasa ibubapa kita.

*Kongsikan Untuk tatapan semua..
*Untuk diri sendiri dan rakan2..

#copy&paste dari fb





-------------------------------------------------------------------------------------------------

semoga kisah ini menjadi pengajaran buat kita semua untuk belajar bersungguh-sungguh dalam setiap bidang yang kita ceburi..

dimana ada kemahuan disitu ada jalan....

jangan kenal erti putus asa..in sha Allah..

last but not least.thankyou my father :)

and love you mother :)

love both of you. <3

kenduri and jaulah secara tak sengaja :)

Assalamualaikum...

bermulanya kisah kami pada cuti 3hari pada hari ini...sebagai pelajar dental yang 'mungkin' pro exam dah abeh.haha

main pointnya hari ni adalah hari yang banyak walimah urus yg kena g..termasuk sepupu aku sendiri kawin...huhu

alhamdulillah diorang sah bergelar suami isteri dengan 2kali lafaz.....hmm semoga hari aku nanti dipermudahkan :O

haha.tapi nak dijadikan cerita aku dan rakan sekelas aku p kenduri then kitorang juga melancong,haha

lets pictures tell the whole story on that day!! :)

bismillahirohmanirohimm :)





tempat berkumpul.mcm biasa sempat lagi bergambar..


-...-






masjid meru kalau xsilap..(ps : sy xpendek,tp diorang diri atas tempat tinggi)

kenduri tahlil,,berkumpulnya org kampung..

jejaka2 al quds..baguih depa ni :)

here we are!! :)

hani :)













no comment...atas train kat bukit melawati :)


semua nak tunjuk tiket....hehe(poyo)

dah sampai destinasi...

muziumm...huhu,banyak monyet,lutong,kera







amboih hepi semacam ja depa ni.syoq dapat air cond or masuk muzium? haha

hati hati telaga  nih,huh

pedang..hihi.xtw pasai pa aku amik gambaq ni

poyozzzzzzzzzzz

ini tak poyo

candid tp ada gk posing....

zalina with her new camera,haha

train...?? hhehe

caei with sedara mara yg kicik molekkk

err pelancong asing..yang xpernah jumpa meriam

caei dan sahabt karibnyaa

'bila aku nak tembak israel nih!' sigh sorang2..








ok,setakat itu sahaja coretan yang mmpu dicoretkan,,,yang penting sangat best dan banyka pengalaman yg ditimba..bertimba2

semoga ukhuwah berkekalan,,, and terimakasih caei n ammar for the nice jaulah,haha :) and terimakasih semua sahabat...

terimakasih terimakasih :)

#gmbar kt rumah ammar,ada kt kamera org lain



*psstt semua: kawin jangan lupa jemput eh.

#kenangan2..frstyear.. 25.05.2013

Sunday, 12 May 2013

raudatusakinah....:)

alhamdulillah....berakhirnya sesi program raudatusakinah kitorang.....yg diketuai oleh nurul amirah yusof serta ahli2 kontigen2nya..kitorang lah!!! :) hehe.....


alhamdulillah sekali lagi....


mmmm...semoga kita semua memperoleh ilmu yg banyak melalui program seperti ini..


surah muhammad ayt 7 : sesiapa yg menolong agama Allah,nescaya Allah menolong kamu...



tak mudah untuk mengendalikan program sebigini..namun dengan pertolongan Allah s.w.t..program tersebut berjalan lancar,,walaupun pada mulanya agak macam2 konflik,hehe...



namun semua itu tidak terasa dengan adanya rakan rakan seperti anda semua...





banyak yang ingin diceritakan..tapi agak kesuntukan masa..hari-hari minggu diisi dengan pelbagai aktiviti .... pro exam semakin menjelma,huhuuh....




semoga Allah permudahkan..




let pictures tell the story :)






1.hari pertama - stay homestay.....BBQ,tengok tV,berkonvoi.....pukul 6 lebih jugak sampai.. :)
banyak sangat makanan timee tuuuuuuuuu oiii....





ini bahagian goreng2,bahagian bakar2 kt bahagian aku,tp xdop gambar sopan,meme tokleh buh laa..



malam before esok pagi program,,kitorang ada BBQ seyhh!!! BEST !



PART nyalakan api memang fuhh,menguji minda,akal,n sebagainya,(minda=akal)





pagi before g rS...





awat la nab jadi cenggitu,,,haih...









muffin yg aku,bihah n zal buat utk pelatih2 rs.



depan homestay kitorangggg :)














2-program sudah bermula.....



------------------------------------------------------------------------------------------------------




liana : sedapnya kek ni,,ish aku makan jugak kang..sabo je laaa


kek yang sedang dihias oleh peserta RS..

kek yang telah siap dihias oleh peserta RS :)











taklimat before program bermula oleh kak nurin-sebelah kanan dr.diana,,(comey bgt!!)

 #kaknurin : warden rumah RS

kusyuk disitu...taklimat/tazkirah yang amat padat dan berkesan..sangat berkesan :')



sebelum program.,,,,hueherherher..

pengisian oleh mira ......tengok2 semua fokusss...:)

masa pengisian..tapi,,ada jgk fesi2 nih berposing..







huehuehe...poyo ,sempat lagi senyum kt kamera wlopon tgh nak bercakap dan memberi taklimat..



pengisian oleh nurhani jauhar...tentang solat..










huhu,,joyah 2 2 orang tengah kalut,...










habesss :) sesi penutupan dengan pegambaran yg mengalahkan artis,hehe
tengahari yg sangat panas.tetapi tidaklah sepanas api neraka...dan berakhirlah perjuangan kami dalam menyebarkan dakwah,,,semoga kita istiqamah dalam berubah ke arah kebaikan..dan mampu seimbangkan dunia dan akhirat....anggaplah ini satu permulaan tugas kita sebagai daei....


















sekian sahaja gambar2 yang mampu dipaparkan,banyak lagi gambar sebenarnya,,tapi ada yang perlu ditapis..semoga menjadi pengajaran buat kita semua supaya lebih istiqamah dalam melakukan sesuatu dan ikhlaskan niat kerana Allah s.w.t...
we wait for u peserta RS in the new world life:) kalau xsempat reunion didunia,kita reunion diakhirat ...in sya Allah..


apa yang baik datang dari Allah..dan yang buruk dari pihak kami sendiri,sekian :)

TODAY MY LIFE BEGINS.....

video



i've been working hard so long..
seems like pain has been my only friends..
my fragile heart's been done so wrong..
i wondered if i'd ever heal again...

oh just like all the seasons(2x)
never stay the same..
all around me i can feel a change

i will break these chain that bind me
happiness will find me..
leave behind the past behind me..
A whole new world is waiting..
its mine for the taking..
I KNOW I CAN MAKE IT..

TODAY MY LIFE BEGINS...

yesterday has come and gone
and i've learned to leave it where it is..
and i see that i was wrong
for ever doubting i could win













TODAY MY LIFE BEGINS...................:) and today our life begins..never GIVE UP....
leave the past behind and start NEW LIFE....

NO MATTER how hurt i'am.....

but today my life BEGINS.....

:) (;



Thursday, 9 May 2013

that day will come in the right time!! :)

sometimes when we like someone,we didnt realize that /he/she just a human being,it is hard to throw away the feeling,but when the feeling  fade n becoming fade,when that time comes,no one can help us only Allah..the point is Allah can do everything with our hearts..so dont even think that u will love someone till u die..control ur feeling with iman that u have... keep that feeling only for Allah n for our rasul,parents..when that time are coming,just accept it with halal relationship..~insyaAllah that day will come......


just reminder for myself and everybody..mind your feeling, Allah know the best.... :)

Monday, 6 May 2013

experience.. :D in 27.04.2013

assalamualaikum...




salam pru 13 semua..h0hoho.dah jgn ckp pasal election.nanti kang tiba2 blackout,,xsempat nak update blog...,,penat je tulis..:3 ,,peace no war...:)

ok saja nk cerita pengalaman sikit nih...mmmm,,,mmm,,,mm



baru seminggu yang lalu berlalu, dari 27.4 - 4.5 cuti midterm aku sebagai pelajar dental....huhu #awat lama sgt cuti @.@ T.T

 ok bermulanya dipagi hari sabtu yang ceria,,, kitorang punya train malam. aku balik dengan sorang sahabat aku bernama H....

H stand for what ? horlick ? hahaha ?  hashim ? datok H ? ok semua salah. biarlah rahsia ini ku pegang ...kikiki

ok aku dengan H start kluar pukul 12 tghari,kitorang punya angan2nya nak pergi pwtc,ok fine,,,
pagi itu aku mendapat instinct supaya membeli kadrapid kL *kad ni mcm touch n go la utk kt lebuhraya, utk naik lrt tayah beli tokenla..
kitorang pon beli lah,, -RM20 terr....ok la tu,tyh nak beratoq2 beli token dah,

1-sampai di jalan tar dahulu(target pertama),beli2 baju suma,,hew2.ak jela shopping ,H teman ja,kesian kt H,layan ja aku pilih barang,goodjob fren,,hihihi,btw sangatlah tenkiu untuk H,,(nak amik infinity <3)...bukan main aku shopping sampai berpeluh2,orang ramai la jgk, makan kat sana, n selesai solat pa suma, tadak apa yg menarik pon kat sini. saja nk memanjangkan entry sbb dah lama xupdate, -..-

2-target kedua pwtc, laluan yang sama ke lrt bandaraya utk ke jalan tar. tapi terus lagi ke pwtc. hoooreyyy!!! best banyak buku islamik n akademik. banyaknya aku beli buku facts n motivation jela, akademik tak pon,muaheheh. ak sebenarnya sukakan fakta. suka mencari fakta. hmmm but not bad, pilihan buku sangat banyak, and aku habis RM50..10buah buku. semua buku yg berfaedah tapi ada ja satu sesat,(xleh bgtau buku apa),,heheheh,,maluuu kalau *habaq,kikiki(awt poyo sangat :3) ok ok maaf kerna terpoyo.

#habaq:oyap :oyak :bagitau :kabo : memberi tahu : membahagi info :informasi :inform
*apa aku merepek ni*

belum habis lagi,jumpa ramai budak usim kat nilai,depa kirimsalam kat hampa semua kat pandan...:D malas nk infom sapa. jawab jelaa,,heee,,,, :)

ohh tak habis lagi nak cerita kata ramai sangat  time nak balik tu,aku n H kluar pwtc tepat jam 6,seingat aku la,,, ramai sangat beratur nak beli token!!! macam sardin! memang takleh jalan, nasihat aku kat kaum muslimat, pakai la beg galas, ia mampu melindungi anda dari bersentuhan dengan mana2 bukan muhrim..alhamdulillah kitorang tayah beratur sebab dah beli kad rapid kL. wuwuwu *alhamdulillah Allah dah bg instict suruh beli kad tu pepagi sebelum p jalan tar.terimakasih Allah..

3-ok dah tamat. kitorang dah sampai kL central terCINTA.hmm cinta la sangat. bosan ngn kl central,hehehe,,, just kidding. ok sementara menunggu train yg dikatakan akan tiba tepat jam 2120 . kitorang selesaikan solat maghrib ,isyak n sebagainya.

aku n H keluar pergi k 7 11 (seven elevenlah ,,,grrr), ok sebelah dia guardian. H la nk beli makanan..aku pon berada diantara guardian n 7e tu menunggu H dengan setia memerhati barang2 kami yang diletak dibawah. yes aku ingat pesan ayah aku "beringat sama along kat mana-mana". aku tenung beg2 kami tu macam apa lagi,,punya la beringat....

#beringat : berhati2 : takecare : sentiasa berhati-hati


JENG JENG.....tiba2 ...ada sorang laki,berbaju kuning,masihku ingat mukanya..

mendekatiku rapat....aku cuba berpura-pura,namun,,tidakkk,,,tidakk ku sangka(merapu apa pulak ni,haih )

ok sambung,,

betul la, aku sedar ada laki kat sebelah aku. rapat. time tu aku kt tepi guardian.masih mengawal ketat barang2 kami. aku agak cuak tapi boleh lagi menjeling2, kaver muka buat mcm xdk apa. (tp time tu hg taw laaaa,hanya jantung boleh berbicara) tewww ayat. hmmm lelaki tu nampk curious?curious? suspicious laaaaaa, dia tengok keliling, buat2 pilih barang kt guardian tuh. tapi aku rasa xsedap hati. aku still berjaga-jaga...

TIBA-TIBA...zuupppppp!!! dia ambik barang guardian masukkan lam baju dia,,fhewww!!!!! aku dah teanjat dah boboiii....ingatkan aku yang nak kena.tapi dia buat macam aku xnampak,padahai aku nampak kot,nampak sangat oiiiii,,,,,,

aku mmg blur!!! xtw nk buat apaa....macam terpinga-pinga,serba kalut semua ada la(lam hati kena pukau ka aku nih,,ish dak la,kalau kena pukau ,xkan leh pikiaq mcm ni lagi),, *kalutmemanghobisaya,

*kalut : gelabah tak ketahuan hala : perilaku yang seperti mcm nak amik result tamhidi,upsr,pmr,spm,tadika


mungkin dia ingat aku xnampak apa dia buat,dia lalu belakang aku, rapat jugak,entah apa dia tengok kat beg aku, mungkin ada pin yg tulih 'im palestine warrior'...huhuh, dalam hati "mana H ni.........................' berdebar.. tapi aku toleh gak kearah dia,,,risaw jgk kalau kita membelakangi dia, so aku nekad buat muka slumber. tengok n kenal pasti muka dia.

hmmm......kalau korang jadi aku,,whats u do ? bagitau orang jaga guardian ? kat luaq tu aku notice xdk cctv..?

H keluar,,,sengih2 ..aku mcm terpinga2 lagi sebab takut pon ada (getaq lutut2 ), pastu masih terpikir apa yg perlu dibuat..............
lelaki tu cepat2 blah n hilang dari pandangan,boleh ja kalau aku nak report kat org guardian tu pastu aku kejar dia,tarik baju dia,belasah!!,huishhh over la plak,,,,

tapi..apa yg aku pikir time tu??,,,,mmmm aku asa aku xdpt buat keputusan time tu.

aku tengok dia hilang dr pandangan,makin jauh,makin makin kecil dr pandangan..huuuuuuuuuuuuuu :( apa yg aku sumbangkan kat sini ?? 

jahatka aku ? jujurka aku ? kuatka iman aku mcm ni,kalau yg tu pon takut ? mampuka aku dgn adegan seterusnya nanti ? mcm mana kalau nampak orang buat maksiat ? berzina ? tengok n pikir ja ? actions are louder than words!


xsenang duduk sepanjang balik malam tu,last2 balik cuti haritu mak aku cakap mcm ni 'xpa,,mungkin Allah tak gerakkan hati tu nk bgtaw mungkin ada hikmahnya,mana taw lelaki tu mencuri ats sebab2 terdesak'

*tapi apa pon,dia tetap mencuri...

nauzubillah,,semoga kita dijauhkan dri segala sifat mazmumah...




apa lagi ? pengajaran kita dapat kt sini..hmmm,,,sebenarnya aku ni selalu kena beleber ngn mak aku sebab terlebih berani..nak pi mana-mana pon suka sorang2,sebenarnya kita ni perempuan ada limitnya. mcm2 boleh terjadi kalau sorang2,. so ajak lah peneman, jangan jadi terlebih berani sangat mcm aku ni.,,huhuh.. marilah muhasabah diri, kadang2 apa yg parents pesan sangat lah penting n marilah memperteguhkan iman supaya kita mmpu mencegah maksiat dihadapan kita :)

 :) sebenarnya kita ada Allah sebagai peneman dan malaikat yg sentiasa mengawasi,tapi kadang2 kita perlu berhati-hati untuk orang yang tersayang... ok gitu ?ok... sekiannnn :)

*beleber : beletiaq : beleter : omongan :kata2 pujangga : kata2 nasihat -.-


ok setakat ini sahaja, jum study untuk pro exam. may Allah ease everything that we do for Allah. n always boost up our iman day to day. in sya Allah.......



lastly : tengs H for being my frens :) #peneman #pendengar merapu #pemberi makanan #pemberi peringatan #pembelanja #pe... #pe... pe apa lagi,,, studyyy laaaa!!!! pru dh tamat....!!!! sobs sobs